Sunday, October 02, 2005

macedonian food

These are the Macedonian dishes. At restaurant and at home. Most famous one is called Tavce-Gravce, which is made from beans; very simple but tasty and filling (in the right photo up-left corner). There's also these delicious stews with meat and vegetables. They're cooked in small ceramic pots, which are put into the oven. It takes a lot of time to get ready. Others are like kebab, pork sauteed with mushroom sauce and salad with lots of tomatoes and piperki. Macedonian uses similar foodstuff to Asian, maybe because of Turks' oriental influence, so most of dishes taste very familiar. Very tasty (unlike German foods). Food is a very important item for me to like the country that I live, and I am glad that I like Macedonian dishes.


マケドニア料理のご紹介。といっても、いちいち料理の名前を覚えていないので、写真だけ。 代表的なのはタフチェグラフチェ。白インゲンの豆をじっくり煮た後オーブンで焼く、非常に手間と時間のかかる料理。でもおいしいんですよ、これが。日本の煮豆みたいなものなんだけど、オーブンで焼く分、もっとホクホクしているの。右側の写真の左上にあるのがそれ。 他の料理は、例えば、ネギとポークの炒めとか、ロールキャベツみたいなの(左の写真の真ん中上)とか、マッシュルームソースで煮たっぽいポークソテーとか。

マケドニア料理はオスマントルコ時代の影響か、食材も味付けもちょっとオリエンタル入っているので親しみやすい味。なにを食べてもおいしい。奥深い味がちゃんとあるんですよ、ドイツ料理とかと違って。 「食」ってそれによってその国を好きになるか、ならないか、けっこう大事な要素なんだけど、マケドニアのごはんは「合格」。

2 comments:

Anonymous said...

地域が違うからベオグラードとかとも何か違うご飯なのでしょうか?写真的にはとてもおいしそうですねぇ。写真だけだと良くわからないので、今度詳細掲載望むです!

今@東京

Anonymous said...

おいしそー!
お肉とか野菜とか、素材がいいのかなあ。何を食べてもしみじみおいしいですよね。
チーズとハムを巻いた棒状のトンカツ(名前忘れちゃいました)、試しました?
L君の母上のお勧めに従って何気なく2本頼んだら、太巻き寿司サイズで、食後本気で苦しくなりました・・・。残せばいいのにね、おいしいんでつい全部食べちゃった。