Sunday, October 23, 2005

making of aivar 1

It was a beautiful day today, sunny and warm. It was a perfect Sunday afternoon for Aivar making. I missed the grilling part, since it was in the morning.
Anyway, how to make the Aivar is starting from grilling paprikas, 30kg, eggplants, 5kg and tomatoes, 10kg. It is huge package, you need many people to work on it. There were 8-10 people today. Since it takes space, people usually work outside. It was luck my friend's family has a house. After grilling, it is pealing. I missed that part too. I joined from smashing part (photo left). Then, cooking those smashed vegetables for 2-3 hours to evaporate watery part of vegetables(photo right). You need constantly mixing on this huge pot (remember? when I found it in the Ramstore. This is how to use it). It takes a while for a whole process. Today people started to work at 9 in the morning and finished around 6pm. When we are waiting for one person is mixing, the other people are eating lunch and drinking rakija and skopsko (macedonian beer) and chatting. It was very nice and relaxed afternoon.

以前ラムストアで見つけた巨大鍋のことを書きましたが、今日はその鍋を使ったアイヴァル作りに行ってきました。午後から参加したので朝にあった30kgのパプリカや5kgのナス、10kgのトマトを焼いて皮をむく作業には間に合いませんでしたが、皮をむいた材料たちをミンチにして(写真左)、巨大鍋で煮込む作業(写真右)には間に合いました。水分がなくなってペースト状になるまで2-3時間ぐつぐつとあの鍋をかき回し続けるのです。朝九時からはじめて夕方六時くらいまでかかる一日作業。今日の参加者は8-10人いたけれどやっぱりそのくらいかかるんですねぇ。ぐつぐつ煮始めたら作業はないのでみんな待っている間、ランチ食べて、ラキヤ飲んでスコプスコ(マケドニアのビール)飲んでだべって、って感じでのんびりする。外での作業なので庭がないと出来ない贅沢なイベント。すっかりくつろいだ日曜の午後となりました。今日は久々に天気もよかったし。ここのところずっと寒くてこれが秋なら冬はどうなっちゃうのかと思っていましたが、今日はすばらしい秋晴れでした。


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