Monday, February 20, 2006

boza

I have to admit that there is a thing that even a Macedonia-loving Japanese girl can not justify its strange taste in Macedonia. It is a drink, "boza", which I have been keeping quiet about, although I tried it some time ago. It is a strange drink, I have to say. Cockta (another Balkan drink, taste like cherry coke) is not strange anymore compared to boza. Because I can not find the reason that I want to buy boza and drink it, whereas I can understand there are people who like the taste of Cockta. Boza is made from wheat, suger and water, and fermented with yeast. It is Turkish drink originally. It tastes sweet and sour, very thick, whitish liquid. You can buy it at a sweet shop like a bakery "Apce", where boza is served from a tap (like water) to a plastic bottle (like a used plastic coke bottle). I do not know what to say, there is nothing like compared to boza. Well, maybe it is like "amazake", a Japanese hot drink fermented from rice, which I also do not have a reason to buy for myself to drink. But amazake is not sour, just sweet, and not served from a tap. And boza is a chilled drink, not hot. Anyway, boza is a strange drink loved by many Macedonian, apparently. Oh, but, according to a Japanese website, boza is very nutritious drink, containing lots of vitamins. Well, that could make a reason.

いままで黙っていましたが、マケドニアの飲み物で、マケドニア好きの私がいまひとつ納得していない飲み物があります。その名も「ボザ」。もともとはトルコ発祥の飲み物で、小麦粉と砂糖と水を混ぜてイーストで発酵させたものらしいのですが、なんというか、変わった味なんです。すっぱ甘い、というか。色も白くドロドロとにごっていてぜんぜんおいしそうに見えないのですが、マケドニア人はボザが大好き(みたい)。ご近所のベーカリー「アプチェ」というところで買えるのですが、また売り方もなんというか、空のプラスチックボトルに蛇口からボザをつぐ、みたいな。はじめて見たときには「ええっ、そういうものなんですか」という感じでした。冷たくして飲むものらしいんですが、うーん、なんというか、ボザを飲まなきゃいけない理由が見つからない、というか。。。でもなんとなく、ちょっと「甘酒」に似ているような。甘酒も私は別に好きじゃないからなー。甘酒のおいしさが理解できない私がボザを理解できないのも当然なのかもしれないなー。ちなみに歴史と栄養のある飲み物らしいです → http://www.jp-tr.com/icerik/gurme/icecek/boza.html

4 comments:

Anonymous said...

ミルクのフェイク?

そうそう、マケドニアではオリンピックに
関心無いのかな?

Anonymous said...

またまた新しい飲み物に驚いてます。
 "どぶろく”かと思いきやアルコール
 飲料ではなさそうですし、ボザを飲んだら
 マケドニアを忘れられないほどのイメージ
 がありそうですね。これを利用したお料理
 もありそうに思いますが・・・P&T

nana@london said...

ほぉ、これが!
「地球の歩き方」かなにかで読んだことがありますが、実物初めて見ました。作り方を聞く限り、おいしくなさそう・・・。

napomi said...

わはは! おいしくないです。
でもこの間試していた日本人の子はおいしいって言ってました。
そして、マケドニアの人によると、どうも好みによって作りたてに飲むのがいいか、それとも一日置いてすっぱめの方がいいか、とか、いろいろあるようです。